Het belang van de eigen buurt & vaderland.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen kennen we al geruime tijd in diverse gedaanten. Vaak gaat het in Nederland over verduurzaming op het gebied van productaanbod qua herkomst, over energiebesparing of geluidshinder. In Amerika is er vooral belangstelling voor de verantwoordelijkheid naar de lokale gemeenschap.
Het was tijdens een recente reis door Amerika opvallend om te zien hoe bedrijven communiceren met hun klanten over dat ze betrokken zijn en willen zijn bij het wel en wee van de buurt.
Interessant is om te kijken naar de succesvolle retailer Target. Dit is een keten van bijna 1800 grote zaken die het best te vergelijken zijn met een soort super Hema’s. Target geeft aan jaarlijks 5% van de winst te besteden aan initiatieven in en voor de lokale gemeenschappen waar men gevestigd is.
Ook Wholefoods met ruim300 biologische supermarkten in Amerika en Engeland, doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat moet ook wel als je ‘organic’ en ‘small scale’ zo hoog in het vaandel hebt staan. Naast leningen voor lokale producenten, regels mbt visvangst en diverse milieuprogramma’s, spant men zich ook in voor de lokale community. Niet zo strikt als Target met zijn 5%, maar men geeft in de winkels wel duidelijk aan welk bedrag men waar aan geschonken heeft.
En last but not least Starbucks. Bij deze koffieketen (en naast retailer ondertussen ook koffie-, thee- en frisdrankenmerk) voelt men feilloos aan wat klanten momenteel bezig houdt. Dus daarom niet alleen aandacht voor de lokale gemeenschap “In our neighbourhood”, maar zet men heel expliciet in op de gevoelens rond de economische crisis. Met ‘creating jobs for America’ raakt men bij de Amerikanen ook nog eens een gevoelige patriottische snaar.